Avui: 09:30-13:30 h 934410223 649577668 640857639
Temps de lectura 2 min.

Les cremades solars es produeixen a la teva pell perquè la radiació UVB lesiona les cèl·lules epidèrmiques. Pot ser un simple eritema o comportar més gravetat: t’expliquem els símptomes, els tipus o graus i com tractar-les.

CREMADES SOLARS: SÍMPTOMES I TRACTAMENT

Si t'has cremat, segurament ho notaràs unes quantes hores després. El pitjor és que, encara que desapareguin els senyals, el mal que ha patit la teva pell roman. La teva pell té memòria i acumula els efectes nocius del sol. Les cèl·lules van sumant danys i si n’acumulen massa, arribat el moment, es poden donar malalties de la pell. I és que protegir-te del sol i utilitzar un fotoprotector pot ser vital per prevenir l'envelliment, el càncer de pell o melanomes.

 Els símptomes que et diran que tens cremades solars són la pell vermella i sensible, calenta al tacte; pelades i butllofes. Quan la cremada és greu, podràs tenir fins i tot febre o nàusees, entre d'altres.

El tractament de les cremades depèn d'on s'hagin produït i de la gravetat. Les cremades solars més lleus i les escaldadures menors generalment es poden tractar a casa. En aquest cas, es recomana aplicar un tractament per a després del sol que sigui molt hidratant, cobrint la zona amb gran quantitat, fins que desaparegui la sensació de dolor i les vermellors i no tornar en exposar-se al sol. De totes maneres, demana sempre consell a la teva farmàcia, et donaran una solució adaptada al teu cas. Les cremades profundes o esteses requereixen atenció mèdica immediata.

A més de causar l'envelliment prematur de la pell, el dolor i el malestar, la conseqüència més greu pot ser el càncer de pell. Si observes que apareix qualsevol tipus de lesió a la pell (taques, crostes, etc.) o es produeixen canvis en les ja existents (creixement, variacions de color o forma, sagnat, picor), cal acudir al dermatòleg.

TIPUS DE CREMADES

Poden ser de primer, segon i tercer grau i pots tenir més d'un tipus de cremada alhora.

  • Les cremades de primer grau o superficials afecten l'epidermis; és el cas de les cremades més lleus del sol. Sents dolor, la zona s'envermelleix i infla.
  • Les cremades de segon grau involucren l'epidermis i part de la capa de la dermis de la pell; hi ha butllofes i la zona està inflamada.
  • Les cremades de tercer grau destrueixen l'epidermis i dermis i poden fer malbé el teixit subcutani, són de color blanc o carbonitzat.
  • Les cremades de quart grau també fan malbé els ossos, els músculs i els tendons.

LA PREVENCIÓ, LA MILLOR SOLUCIÓ

No hi ha solució més eficaç davant de les cremades que la prevenció. Entre les mesures que t'ajudaran a evitar-les, tingues present sempre:

  • Aplicar sempre, almenys mitja hora abans de l'exposició solar, un fotoprotector amb un SPF elevat (sobretot, si es tracta de les primeres exposicions, no baixis de 50), sense oblidar cap zona de la pell.
  • Reaplicar el teu fotoprotector cada dues hores i després del bany.
  • Evitar les hores de màxima exposició (de 12 a 4 de la tarda).
  • Si prens el sol, millor passejant (tingues en compte que el reflex de l'aigua i la sorra pot intensificar els raigs solars).
  • Evitar exposar massa la pell. Fes servir roba que et cobreixi el màxim, en la mesura del possible, i recorda't d'agafar barret i ulleres de sol per sortir.
  • Mantenir una hidratació correcta, bevent al dia 2 litres d'aigua i incorporant a la teva dieta fruites riques en aigua, com el meló i la síndria.

Aquest estiu, fotoprotegeix-te. Acudeix a la teva farmàcia per escollir el teu fotoprotector i mima la pell seguint el seu consell.

Preu