Avui tancat 934410223 649577668 640857639
Temps de lectura 3 min.

L'asma i l'MPOC són malalties respiratòries cròniques que afecten milions de persones a tot el món. Tot i que comparteixen algunes similituds, existeixen importants diferències entre totes dues afeccions. 


L'asma és una malaltia inflamatòria de les vies respiratòries generant estretament i, en conseqüència, dificultat per a respirar i opressió en el pit. Pot desencadenar-se per diferents factors, com al·lèrgens (pols, fongs, pèl d'animals o pol·len), contaminació de l'aire, infeccions respiratòries i exercici físic. L'asma és una malaltia molt comuna, i s'estima que afecta a al voltant del 5% al 10% de la població mundial. 


D'altra banda, l'MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) és una afecció respiratòria progressiva que es caracteritza per una obstrucció crònica de les vies respiratòries. Es genera una obstrucció al flux aeri i una dificultat per a buidar l'aire dels pulmons, la qual cosa provoca un dany que fa que les parets dels alvèols es destrueixin, els bronquis s'engrosseixin i els pulmons fabriquin més moc del normal, tapant així les vies respiratòries. Els principals símptomes del MPOC inclouen tos crònica i falta d'aire. La principal causa del MPOC és el tabaquisme, encara que també pot ser causat per l'exposició a altres contaminants ambientals, com la contaminació de l'aire o els vapors químics. 


 

Consells a tenir en compte


ASMA 

  • Segueix el tractament prescrit per un professional sanitari: El tractament de l'asma pot incloure medicaments per a controlar els símptomes i reduir la inflamació de les vies respiratòries. Assegura't de seguir el tractament prescrit per un professional sanitari i prendre els medicaments segons les indicacions. 
  • Identifica i evita els desencadenants de l'asma: Els desencadenants comuns de l'asma inclouen el pol·len, els àcars de la pols, el pèl de mascotes, els fongs i el fum. Identifica els desencadenants que provoquen els teus símptomes i tracta d'evitar-los tant com sigui possible. 
  • Realitza exercicis de respiració: Els exercicis de respiració poden ajudar-te a millorar la capacitat pulmonar i la funció respiratòria. Pregunta al teu professional sanitari sobre exercicis de respiració que siguin adequats per a tu. 
  • Mantingues un pes saludable: El sobrepès pot empitjorar els símptomes de l'asma. Tracta de mantenir un pes saludable a través d'una dieta equilibrada i exercici regular. 
  • Realitza un seguiment regular amb el teu professional sanitari: És important fer un seguiment regular per tal de controlar l'asma i ajustar el tractament segons sigui necessari. 

MPOC 

  • Deixar de fumar: si ets fumador, deixar de fumar i reduir al màxim l'exposició al fum són la mesura més important que pots prendre per a disminuir la progressió de la malaltia. 
  • Mantenir una bona higiene respiratòria: evitar els ambients contaminats, la pols i els irritants respiratoris pot reduir els teus símptomes. 
  • Realitzar activitat física regularment: l'activitat física regular, com ara caminar o fer exercicis de respiració, poden millorar la capacitat pulmonar i disminuir els símptomes. 
  • Controlar el pes: mantenir un pes saludable pot ajudar-te reduir la càrrega sobre els pulmons i millorar la capacitat de respiració. 
  • Seguir el tractament: és important seguir el tractament prescrit pel professional sanitari, incloent-hi la medicació i les teràpies respiratòries. 

En resum, encara que l'asma i l'MPOC comparteixen alguns símptomes, són afeccions diferents que afecten diferents parts del sistema respiratori. És important treballar amb un professional de la salut per a desenvolupar un tractament efectiu i lidiar amb la malaltia de manera adequada. A més, és fonamental evitar els factors de risc coneguts i adoptar un estil de vida saludable per a prevenir complicacions a llarg termini. 

Recorda que des de la teva farmàcia podran assessorar-te des del primer moment i realitzar-te un seguiment en cas de patir qualsevol malaltia respiratòria crònica.
 

Preu